Trimning

Trimning

Trimning (Ryckning)

Jag är specialiserad på att trimma (rycka) strävhårsraser (25 års erfarenhet) och utför vardagstrimning av alla strävhåriga raser så som tax, alla terrierraser, griffon och dvärgschnauzer, schnauzer. Både dvärgschnauzer och schnauzer  gör jag även till utställning.

Vid trimning är det bäst att hundens kropp inte är badad på minst 14 dagar innan besöket, ju smutsigare desto bättre. Däremot måste benhår, tassar och skägg vara rena för att inte förstöra saxar och skär.

Priset och tiden för en trimning beror på många olika faktorer.

  • Dels hur bra du som ägare har underhållit pälsen, en tovfri päls är mer lättarbetad än en tovig päls.
  • Hur bra du har ullkammat pälsen.
  • Om din hund är van vid hanteringen på trimbordet.
  • Ras, storlek och mängd päls
  • Om hunden är smutsig

En trimning tar normalt runt 2-4 timmar.


Vid varje trimning ingår  kloklippning


 Pris från 1300:-

Hur går hundtrimning till?

Trimning – dubbelt hårlag
Dubbelt hårlag betyder att det finns både täckhår och underull.

Täckhåren är långa, glansiga och sträva. Underullen är tjock, mjuk och gråaktig.

Trimning görs på strävhåriga raser och innebär att man plockar bort de mogna täckhåren från roten, för att ge plats för den nya pälsen som kommer under. Detta gör man genom att använda sig av fingrarna och är ett hantverk som inte involverar några maskiner. Detta ska inte göra ont på hunden.
Exempel på trimraser är Strävhårig tax, Dvärgschnauzer, Schnauzer, Borderterrier, Cairn Terrier mf.  Även spanielraserna kan trimmas.

Hur gör man med underullen?
Det är mycket viktigt att ullkamma kontenuerligt hemma mellan trimningarna. Ullkammar du endast precis innan trimning riskerar hunden att bli naken vid trimning eftersom ullen stoppar den nya pälsen från att komma fram under.

Varför trimmar man hunden?

Anledningen är att den pälsen som ligger under ska få chans att komma fram. En päls som trimmas regelbundet håller sig sträv, vatten och smutsavvisande samt trasslar sig inte så lätt.
För att få ett bra resultat behöver man hålla ett visst tidsintervall mellan trimningarna. Olika för olika raser och ibland även individer.

Får hunden ont när pälsen rycks?

Nej, det ska inte göra ont på en hund som blir trimmad. Pälsen som rycks bort är död och släpper väldigt lätt.

Varför ska man inte klippa en sträv päls?

Klipper man en strävhårig päls blir den silkesmjuk, lockig , tappar sin fina färg och den sträva strukturen samt får ett sämre skydd mot väta och smuts. Har man en gång börjat klippa en sträv päls är det svårt att få tillbaka den till sin rätta skick.

Finns det undantag då man klipper en sträv päls?

Ja, om du inte vill trimma din strävhårshund så kan man givetvis klippa den. Rekomenderas främst till hundar med mycket krävande pälsvård eller för de hundar vars pälskvalitet eller hud inte tillåter trimning. Även på vissa hundar på ålderns höst, kan det vara värt att överväga om dem ska börja klippas. Många blir hårömma med åldern

Ska man bada hunden innan trimning?

NEJ, en strävhårig ras ska INTE badas innan trimning. Badar man hunden sitter stråna fast hårdare, blir glatta och svåra att greppa och det kan göra ont att ta bort dem. Tvätta därför aldrig med schampo senare än minst 3 veckor innan trimning. Hunden bör inte heller tvättas tidigare än 1 v efter trimningen, detta för att hunden inte ska bli irriterad i huden.

Hur ofta ska en hund trimmas?

Hur ofta man trimmar pälsen är individuellt. För vardagstrimning kan det räcka med 3-4gånger per år medan utställningstrimning kräver flera tätare behandligar och puts inför utställningen.

 

Kamning av underull

några hundar som trimmats hos new era k9 care